COM Proto

A saját fejlesztésű kommunikációs alegység prototípúsának gerince egy Silicon Laboratories által gyártott SI4461 FSK adóvevő integrált áramkör. Tetszőlegesen konfigurálható különböző rádiós megoldásokhoz, így a kívánt frekvencia, adatsebesség, frekvencialöket és modulácó beállítása lehetséges. Ahogy a tesztrepülés során, a későbbiekben is célunk a rádióamatőr közösség bevonása. Ezért olyan peremfeltételeket kell teremteni, hogy számukra is akadálymntes legyen a követés. A választott frekvencia az ISM tartományba esik, mely a rádióamatőrök körében népszerű 70cm-es sáv mellett található. Egy átlagos készülék sávszélessége maximum 3kHz, ezért az adatsebességet, a frekvencialöketet, és az így kapott sávszélességet is úgy kellett megválasztani, hogy ebbe beleférjünk. Így adódott a 625bps, és a 625kHz löket. A spektrális hatékonyság növelése érdekében Gauss-i FSK modulációt használtunk. Mivel egy additív zajjal terhelt csatornán keresztül történt a kommunikáció, szükség volt a hibás csomagok kiszűrésére, ezért azokat CRC hibajelző kóddal egészítettük ki.

com_1 - New Page

Si446xA ballon orientációja folyamatosan válozik, ezért egy olyan antennát kellett a rendszerhez illeszteni, ami lehetőség szerint minden irányba sugároz. Így egy monopol antenna került a szondára. Mivel az ISM szabvány szerint korlátozott a lesugárzott teljesítmény, ezért az adódó szakaszcsillapítást a földi állomáson található antennanyereséggel kompenzáltuk.

A vezérlés a Masat-1, az első magyar műhold elsődleges állomásáról történt. Itt 4db kereszt-Yagi antenna található. A keresztpolarizációs csillapítás elkerülése érdekében körpolarizált módban voltak használva.

A földi állomáson a COM-ban használt RF IC-hez hasonló chip található. A vezérlő szoftver egy Raspberry Pi miniszámítógépen futott, mely küzvetlenül feldolgozta az SPI buszon az IC által küldött csomagokat, ezáltal valós időben láttuk a repülés adatait. A vezérlés is ezen a felületen keresztül került történt. Az állomáson található irányított antennák forgatása a visszaküldött GPS koordináták alapján történt, ezáltal optimálissá téve az adatátvitelt.


com

Repülések

ReHAB-150 I

ReHAB-150 II

ReHAB-150 III