ReHAB kapszula

A tudományos küldetésekre tervezett ReHAB kapszula két fő részből áll: a mechanikai stabilitást biztosító vázszerkezetből és a szigetelődozból. A szigetelődoboz feladata, hogy megvédje a rendszert a repülés során fellépő extrém környezeti hatásoktól és a landolás során tompítsa a becsapódást.

A kapszula külső mérete 150x150x150mm a szigetelődobozzal. A mechanikai stabilitást egy 3d nyomtatott belső váz biztosítja, mely a CubeSat szabványnak megfelelően lett megtervezve.

A belső váz megtervezésekor a kis méret és az alacsony tömeg elérése volt a cél. A váz méretei megfelelnek az 1U CubeSat szabványnak, mely a 100x100x100mm-es szatelit szabvány. Ezzel azt szerettük volna bizonyítani, hogy a rendszer alkalmas lehet kisműholdas küldetésekre is, valamint a projektben résztvevő hallgatók tapasztalatot szerezhetnek a CubeSat műholdak során felmerülő nehézségek megoldásában is.

A váz fő elemei ABS műanyagból készülnek 3D nyomtatással. Az így készült elemek könnyűek és kellően ellenállóak, mely alkalmassá teszi az eszközt ballonos repülésekhez. A váz feladata a fedélzeti rendszer és a külső antennák biztonságos rögzítése valamint az elektronika védelme a fizikai behatásokkal szemben.

A tervezéskor szemelőtt tartottuk a könnyű összeállíthatóságot valamint a fedélzeti rendszer könnyű elérhetőségét összeszerelés után. A váz elemei egymásba csúsztathatók és összesen nyolc csavarral kerülnek rögzítésre. A fedélzeti rendszer diagnosztikája megoldható az ‘X+’ oldalon található ‘Access Port’-on keresztül, mely a CubeSat szabványnak megfelelően helyezkedik el. Az elektronika fizikailag hozzáférhető a ‘Z+’ vagy ‘Z-‘ fedőlapok eltávolításával.

A rögzítő zsinórok a váz négy oldalán elhelyezkedő ‘Slide-Rail’-ekben futó csatornákban futnak a biztonságos rögzítés érdekében. Ez lehetővé teszi a váz közvetlen kapcsolódását az ejtőernyőhöz ezzel növelve a megbízhatóságot.

A szigetelés egy 25mm falvastagságú hungarocell dobozból és egy nyolcrétegű szigetelőkabátból áll. A szigetelődoboz biztosítja a védelmet a magasabb légrétegekben mérhető alacsony hőmérséklettel és nedvességgel szemben. Landolás során a hungarocell doboz hatékonyan védi a rendszert és a környezetet a becsapódás során fellépő erőhatásokkal szemben.

A szigetelőkabát a hűsugárzás hatásait csökkenti, mely a sztratoszférában meghatározóbb, mint a hőáramlás. A szigetelőkabát felépítése megegyezik az űrtechnológiában használt MLI szieteléssel és egyúttal radarreflektorként is üzemel.

ReHAB-150 kapszula aluminium külső vázzal, melyet később 3D nyomtatott belső vázra cseréltünk

Szigetlő kapszula aluminium külső vázzal, melyet később 3D nyomtatott belső vázra cseréltünk

MATeF POC kapszula

A MATeF POC kapszula elsősorban prototípus modulok teszteléséhez lett kifejlesztve. Az eszköz célja, hogy valós repülési körülmények között lehessen tesztelni az UPRA rendszer új részegységeit anélkül, hogy a teljes rendszert fel kelljen készíteni repülésre. A MATeF kapszula előnye, hogy alacsonyabb tömege miatt kevesebb erőforrás szükséges a felbocsátáshoz, gyorsan felkészíthető repülésre és a tipikus MATeF POC küldetés rövid időtartamú. Hátránya, hogy az alapkonfiguráció 18km-es magasság alatti repüléseket támogat valamint limitált hasznos teher szállítására alkalmas, így nem ajánlott tudományos kísérletekhez.

A kapszula megtervezésekor a költséghatékonyságot és a kompakt méretet tartottuk szem előtt. A tudományos küldetésekre méretezett ReHAB modullal ellentétben a MATeF kapszula esetében a tartalék GPS modul és az elsődleges elektronika ugyanabban a szigetelődobozban foglal helyet.

A szigetelést és a mechanikai stabilitást 200mm átmérőjű hungarocell gömb biztosítja, mely 25mm falvastagságú így 1760 cm3 hasznos térfogattal rendelkezik.

Az alrendszerek rögzítését kartonból készült belső váz segítségével oldottuk meg, melyhez kábelkötegelővel és tépőzárral lehet rögzíteni az egyes modulokat. A rendszer felépítéséből adódóan a szigetelés lezárása után az elektronika biztonsági okokból nem hozzáférhető.

internal_frames

A kapszulán belül két fő elrendezés lehetséges: ‘Variant A’ – kereszt alakú elrendezés minimum rendszerrel, mely elsősorban rádiós modulok teszteléséhez lett kifjelesztve. ‘Variant B’ – emeletes elrendezés egyéb modulok teszteléséhez. Az emeletek változtatásával a ‘Variant B’ konfiguráció további elrendezések megvalósítására ad lehetőséget.

  • Variant B-1 (Rocket) – Az emeletek alapja egyformán 110mm átmérőjű körlap, mely lehetővé teszi a későbbiekben kisebb kísérleti rakétában történő elhelyezésre is
  • Variant B-2 – A jobb helykihasználás érdekében egy nagyobb átmérőjű emelet is bekerül a rendszerbe, ezáltal növelve a rögzíthető modulok számát
  • Variant B-3 (Camera) – A ‘Variant B-2’ elrendezés speciális változata, mely alkalmas egy SJ2000 kamera szállítására. Alkalmazásához módosított szigetelőhéj használata szükséges

ezgif-com-gif-maker-1

MATeF POC Variant A összeállítás


ezgif.com-crop

MATeF POC Variant B2 összeállítás